Отново с големи извинения към всички четящи ме – не, не съм се изгубила, жива съм. Покрай многото ангажименти основно хапвам навън, познатите ми хора знаят колко съм влюбена в шкембе-чорбата. Истината е, че вярвам в това, че именно тази подлютена и силно ароматна супичка винаги оправя настроението ми. И не само в неделя сутрин ;). Но пък блогът остава ощетен…
След дългото отсъствие, реших да публикувам рецепта за ласи. Приготвих го с домашни ягоди… и се влюбих в него. Свежо и засищащо е. А пък ягодите са известен източник на витамин C, калий и калций. Като идея ласито е близко до смути. Всъщност е традиционна за Индия и региона разхлаждаща напитка, приготвена от кисело мляко, вода и подправки. Има и сладък еквивалент с плодове, където може да се използва и розова вода, мед за подслаждане, кафява захар. Рядко може да бъде гарнирано със сметана. Обикновено ласитата се сервират с обяда, като се смята, че сладките ласита предизвикват сънливост. Каква по-подходяща подготовка за мързелив следобед? :)
Е, ето и рецептата за това нещо, подобно на сладък айрян :)
Ягодово ласи
250 гр. ягоди
550 мл. студена вода
200 гр. нискомаслено кисело мляко
1 с. л. кафява захар
няколко капки розова вода
натрошен черен пипер за декорация
Измиваме и почистваме ягодите, нарязваме ги и заедно с половината вода ги разбиваме в блендер. Добавяме останалата вода, киселото мляко, захарта и розовата вода и отново разбиваме, докато се получи гладка и пухкава смес. Разпределяме я в охладени чаши, поръсваме с черен пипер и сервираме веднага, препоръчително със сламка.