Autumn is a second spring when every leaf is a flower.
Albert Camus
Започнаха много празничните месеци. А по плавателния канал, който е под прозореца ни вече се виждат основно плуващи листа, няма ги веселите яхти. В момента е най-красивото есенно време, защото на места има цветни листенца по дърветата, които скоро ще са голи. Топлината е вкъщи (да си призная – мъничко ми липсва камината от България).
Кухнята, особено когато е изпълнена с аромати на тъкмо сготвена храна, е най-уютното място в апартамента. Затова и ми хрумна тези дни да я поздравя с няколко типични за есента ухания – кардамон, круши, смокини. Намерих си прекрасна рецепта за мъфини с круша и сушени смокини в блога Five And Spice. Приготвих ги, а после и ги снимах.Освен това, записах си и няколко забележки:
1. Тези мъфини не се правят в хартиени кошнички за мъфини, ако се захванете с тях, не правете моята грешка. Отделянето на мъфина от кошничката е почти непосилна задача, когато е изстинал.
2. Ако след като спазите дадените пропорции тестото ви изглежда твърде течно, добавете още малко брашно. В противен случай изпичането е трудно.
3. Хапнете мъфините топлички, крушите в тях са станали като топло кремче.
4. Ако мъфините не са достатъчно сладки за вкуса ви, добавете им от моето сладко от круши с ванилия :)
5. Игнорирайте дъждовете и студа, създайте си цветно настроение и топлина :)
Ето самата рецепта (на английски език е) – Pear and fig morning muffins.
И със сладко от дюли сигурно също ще е вкусно.
Ако пък студените мъфини не могат да се отделят от кошничката, има два варианта да се изядат :
– потапят се в топъл подсладен сироп и се отделят лесно,
– консумират се с кошничката и айрян за прокарване … :)
:)
Звучи ми като много вкусна комбинацията между круши и смокини! Определено е нещо, което бих опитала с удоволствие :) Поздрави и топъл есенен ден от мен!
И кардамон, и кардамон! :)
Аз прибавих от любимата ванилова есенция, получи се още по-приятно :)
Хубава есенна вечер и от мен, Габи!
Ако се намажат кошничките с мазнина няма ли да стане?
Уж са направени от онази незалепваща хартия… Има шанс и проблемът да е заради несвикване с новата фурна, която да пресушава кексчетата твърдсе много.