Mъфини с круши и сушени смокини

Autumn is a second spring when every leaf is a flower. 

Albert Camus


Започнаха много празничните месеци. А по плавателния канал, който е под прозореца ни вече се виждат основно плуващи листа, няма ги веселите яхти. В момента е най-красивото есенно време, защото на места има цветни листенца по дърветата, които скоро ще са голи. Топлината е вкъщи (да си призная – мъничко ми липсва камината от България).

Кухнята, особено когато е изпълнена с аромати на тъкмо сготвена храна, е най-уютното място в апартамента. Затова и ми хрумна тези дни да я поздравя с няколко типични за есента ухания – кардамон, круши, смокини. Намерих си прекрасна рецепта за мъфини с круша и сушени смокини в блога Five And Spice. Приготвих ги, а после и ги снимах.Освен това, записах си и няколко забележки:

1. Тези мъфини не се правят в хартиени кошнички за мъфини, ако се захванете с тях, не правете моята грешка. Отделянето на мъфина от кошничката е почти непосилна задача, когато е изстинал.

2. Ако след като спазите дадените пропорции тестото ви изглежда твърде течно, добавете още малко брашно. В противен случай изпичането е трудно.

3. Хапнете мъфините топлички, крушите в тях са станали като топло кремче.

4. Ако мъфините не са достатъчно сладки за вкуса ви, добавете им от моето сладко от круши с ванилия :)

5. Игнорирайте дъждовете и студа, създайте си цветно настроение и топлина :)

Ето самата рецепта (на английски език е) – Pear and fig morning muffins.

6 thoughts on “Mъфини с круши и сушени смокини

  1. И със сладко от дюли сигурно също ще е вкусно.
    Ако пък студените мъфини не могат да се отделят от кошничката, има два варианта да се изядат :
    – потапят се в топъл подсладен сироп и се отделят лесно,
    – консумират се с кошничката и айрян за прокарване … :)

  2. Звучи ми като много вкусна комбинацията между круши и смокини! Определено е нещо, което бих опитала с удоволствие :) Поздрави и топъл есенен ден от мен!

    1. И кардамон, и кардамон! :)
      Аз прибавих от любимата ванилова есенция, получи се още по-приятно :)

      Хубава есенна вечер и от мен, Габи!

    1. Уж са направени от онази незалепваща хартия… Има шанс и проблемът да е заради несвикване с новата фурна, която да пресушава кексчетата твърдсе много.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.