Печена палачинка на фурна

Получих оплакване от един читател, че нямало рецепти като за мъже. Имайки предвид, че именно той прави най-хваленото тирамису, си мисля, че всичките ми рецепти са точно като за мъже – почти елементарни :)

Размислих се тези дни за нещо изключително лесно, но пък ефектно, вкусно и “като за мъже”. Сетих се за една мързелива палачинка, която мама ни правеше, когато бяхме малки. Смесваш всички продукти като за палачинки, изливаш ги в тава с масло… и се получава едно бухнало, сравнително хрупкаво и ароматно, подобно на палачинка нещо. Разтърсих се за рецепта, като първо звъннах на мама. Тя даде обикновеното обяснение – всичко слагала на око :). Е, аз се постарах да запиша някакви основни пропорции, та да може всеки редови мъж да може сам да си направяипо една-две-три мързеливи палачинки :)

печена палачинка

Печена палачинка на фурна

Продукти:

2 яйца

300 мл. прясно мляко

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

брашно, колкото е необходимо

2-3 с.л. вода

1 прахче ванилия

около 50 гр. масло

В голяма купа разбиваме яйцата със захарта, добавяме млякото, водата, солта и малко по малко – пресято брашно, като се стремим сместта да стане малко по-гъста от боза. Най-накрая добавяме ванилия. При желание част от брашното може да бъде заменено с пълнозърнесто.

В тава сгорещяваме половината масло, внимателно омазваме всяка част от съда, след което, докато е още горещо, изливаме 1/2 от палачинковата смес. Печем на 220 градуса за максимум 15 минути. Моята тава е с диаметър 30 см. и се получиха 2 палачинки, стигащи за 1 гладен или двама злояди мъже, един злояд мъж и една жена след диета… или банда деца.

печена палачинка на фурна

Палачинките могат да се гарнират с мед и всякакви сладка, вкъщи в случая го направихме със сладкото от круши с ванилия и  с това от сини сливи с канела и карамфил, които приготвих миналия месец :)

4 thoughts on “Печена палачинка на фурна

  1. Преди малко бе изпробвана от мен (начинаещ мъж). Палачинката стана много вкусна и изненадващо засищаща – само половината успях да оправя, а бях с доста солиден апетит. Не забравяйте обаче да намажете обилно с масло тавата за да не ви залепне както при мен!(явно е било малко това дето го сложих)

  2. И баба Минка ми я прави често, за да не ям купешки мекици, защото били “много вредни”…. Може да се яде и със сирене, и със мед. Хммммммммм, вкусно !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.