Cheese cake, uum…her sugar gets me high…
Cheese cake, rollin’ down the lawn
Everybody kissed her, cheese cake
Oh, at the crack of dawn, cheese cake
Aerosmith – Cheese Cake
Имаме си отново дълъг уикенд, а имайки предвид празника от петък и множеството традиционни агнешки жертвоприношения, възможно е днес още да ви се иска да хапнете само нещо леко, сладко и плодово :)
На пазара вече има хубави и ароматни ягоди (които не се разкапват за 1 ден). Миналата седмица, вдъхновена от няколко различни рецепти, реших да направя лек плодов чийзкейк. Лек, защото обожавам този десерт, пък не ми харесва тежкото усещане след като се поглезя с него. Традиционно готовите чийзкейкове са с масло и сметана, освен мекото сирене, както и плодово сладко или шоколад.
Вместо ягодово сладко, приготвих нещо като топинг, по адаптираната рецепта за ягодова супа на Мина. Тъй като направих чийзкейковете в чаши, не се изискваше бисквитената основа да е стабилна и да има масло в нея – използвах просто натрошени бисквити. Стига думи, ето самата рецепта:
Продукти:
6 обикновени бисквити с аромат на масло
1 пак. (125 гр.) крема сирене
100 гр. заквасена сметана
кората от един лайм
няколко капки ванилова есенция
2 с. л. пудра захар
За ягодовия топинг:
250 гр. пресни ягоди – почистени и нарязани на малки парченца
30 мл. шардоне (или друго бяло вино)
2 с. л. кафява захар Мусковадо
В малка тенджерка с дебело дъно изсипваме ягодите, виното и кафявата захар. Варим около 3-4 минути на слаб огън, докато нарязаните плодове омекнат, но без да се разкашкват съвсем, и се получи приятен аромат на горски ягодки (добре де, на мен на такова ми прилича). Оставяме настрани да изстине. В купичка добре смесваме сметаната, крема сиренето, коричките от лайм, пудрата захар и ванилията, за да се получи пухкав крем. В найлонова торбичка слагаме една по една бисквитите и минаваме отгоре с точилката, натискайки, за да се разтрошат равномерно. Това може да се свърши и в кухненски робот, с подскачане върху тях, с чук за пържоли или както ви дойде. Натроешените бисквити разпределяме равномерно в 2 чаши. Изсипваме по пласт от охладената ягодова смес, като оставяме част от нея и за отгоре. С шприц или лъжица внимателно слагаме дебел пласт от белия крем с ванилия и корички от лайм, а отгоре разпределяме останалата ягодова смес. Украсяваме както ни хареса и сервираме силно охладени. Леко, вкусно, а и почти диетично :)
One thought on “Лек ягодов чийзкейк”