Покрай портокаловата коледна тематика реших да направя шоколадов мус с портокалови корички. Добре де, но нямах времето да си захаросам корички (или все някой подреден човек решаваше да ми ги изхвърли) :)
Една вечер, след много чакане, се захванах с подръчни материали да си направя шоколадовия мус. Не исках да е твърде тежък, нито като аромат, нито като консистенция. За мен мус по дефиниция означава нещо леко, ароматно и разтапящо се в устата. Добавеният яйчен ликьор пък придава на муса едно завършено усещане. Какво е Адвокат? Advocaat или Advokat e гъст и ароматен яйчен ликьор, приготвен от яйца, бренди и захар. За по-смелите в кухнята – достъпни са и рецепти как да си го приготвите сами :)
Реших да добавя шоколадовия мус към коледните ми рецепти, защото понякога ни омръзват твърде сухите неща и ни се хапва някое кремче. Кобинацията от шоколад и лек аромат на ликьор прави муса доста нестандартен. Ако предпочитате друг аромат – може да пробвате с Бейлис, Калуа, дори портокалов ликьор. Може и да не добавяте никакъв, а просто да се насладите на лекия аромат на тъмен шоколад. Ако постите, пригответе муса с растителна сметана.
Продукти:
80 гр. натурален шоколад
120 мл. прясно мляко
2 листа желатин (за ориентир – за литър течност се използват 12 листа)
250 мл. течна сметана (ако е неподсладена – добавяме 2 с. л. захар при разбиването)
2 с. л. Адвокат (по желание)
1 пак. ванилена захар
Натрошаваме шоколада на малки парченца и го разтапяме на водна баня в прясното мляко. Внимаване да не заври. Когато всички бучици са се разтопили, оставяме настрани да изстива, разбърквайки от време на време. Според инструкциите на желатина го накисваме и съответно разтапяме на водна баня. С миксер разбиваме сметаната, докато стане на твърд крем. Към нея добавяме Адвоката и ванилената захар. Отново разбъркваме добре. Когато сместа от мляко и шоколад е изстинала съвсем, добавяме я към сметаната. Прибавяме и желатиновата смес и разбъркваме всичко много добре с шпатулка (като не прекаляваме, за да не спадне сметаната). Разпределяме в чаши (при мен 4 стъклени) и прибираме в хладилник за няколко часа, докато мусът се стегне. При сервиране може да гарнираме с още Адвокат или бисквитка.
С “личното разрешение на автора” ;) публикувах рецептата в моя блог !
Очаквам резултата от ценители на десерти . :)