Събота около обед е – т.е. направо си е събота сутрин :)
Съвсем сутрешно представям една рецепта за зелен чай, както аз го приготвям и харесвам. Още като дете се влюбих в билковите запарки и чай с най-различни аромати и добавки. Което пък съвсем не значи, че не съм един голям, голям фен на кафето с мляко. И съответно – на чая с мляко. Като доста малка се отказах от захарта, защото при количествата чай, които унищожавам, щях да поглъщам килограми. Обичам да усещам аромата на чая, а млякото го прави някак по-мек. Другата положителна страна е, че добавяйки студено мляко в горещ чай, го правим подходящ за подслаждане с мед, който при високи температури губи свойствата си.
За свойствата на зеления чай се пише много – забавя стареенето, подсилва паметта, нормализира кръвното налягане, подобрява състоянието на кожата, намалява риска от ракови заболявания, и сигурно най-вълнуващото за жените – зеленият чай влияе върху метаболизма, помага за по-бързото изгаряне на калории, което пък го прави подходящ за множество диети за отслабване.
Важно е да се отбележи, че качественият зелен чай е на цели листенца. Обикновено за пликчетата (чай във филтърчета) се използват натрошени листа с по-ниско качество, което води до загуба на част от аромата. Затова – купувайте зеления чай от места, за които сте сигурни, че се съхранява както трябва и произходът е гарантиран. Аз препоръчвам да се използва насипен чай.
Най-любим ми е зеленият чай с аромат на жасмин, затова използвам него в представената рецепта. Ако вие си харесвате някой друг – пробвайте с него.
Продукти:
400 мл. вряла вода
4 гр. зелен чай с аромат на жасмин (или 2 филтърчета, препоръчвам на Акбар)
50 мл. прясно мляко
2 ч. л. мед (зависи от вкусовите редпочитания)
С водата запарваме чая за няколко минути, ако се налага прецеждаме. Добавяме прясното мляко и мед на вкус, след което се наслаждаваме на прекрасната комбинация :)
*калъфката за книжка на снимката е от уютния магазин 100 овце :)
Докато си пия зеления чай с мед (в момента) и мислейки да публикувам моята рецепта за него :) открих статията ти! Аз лично пия зелен чай с ориенталски подправки, като към него в последно време прибавям, (освен задължителният мед) ванилия и мляко. Става наистина превъзходно!
Поздрави!
Благодаря за коментара и идеята с ванилията, ще пробвам с частица от шушулка още тази вечер :)
Поздрави! :)
Да вярно е че качественият зелен чай е на цели листенца и се добива предимно в индия.
Обожавам зелен чай с жасмин, но никога не съм пробвала с мляко. Мисля да сефтосам след този блог-пост :)
Аз не мога да го пия без мляко, а вече и без малкото парченце ванилия, споменато в един друг пост :)
Пробвах ама нещо не ме вдъхнови. Предпочитам го бистър и без подсладител. С мляко – само масала чая :)
Аз пък направих последните дни (и поради липса на време) опит да го пия бистър, получи се :)