Крем карамел

След много обещания, както и рецептата за Флан с канела от юли, най-после дойде времето на един класически десерт – крем карамел. Той е популярен по цял свят, макар и под различни имена. Класическият крем карамел се приготвя от мляко (понякога се добавя сметана), яйца, захар, ванилия. Самата аз от много време се каня да пробвам рецептата за крем карамел с лайка от блога на Йоана, но единствената вариация на десерта (освен споменатия по-горе канелен флан), която съм приготвяла до момента е с кокосова сметана. Вкусът беше много приятен, но кремчето дойде малко тежко за нашите предпочитания.

Йоана прекрасно е обяснила в своята рецепта как се приготвя карамел. В случая аз разтопих захар в тенжерка и го разлях по купичките за крем карамел. След това охладих в студена вода купичките и едва тогава разлях яйчено-млечната смес за крема. За да не стане крем карамелът на шупли, яйцата трябва да са със стайна температура, а млякото топло. Продуктите ми са за 6-7 купички.

Продукти:

500 мл. прясно мляко (или 450 мл. мляко и 50 мл. сметана)

4 яйца

150 гр. захар

3 ч. л. ванилова есенция или семенцата от 1 шушулка

Първо разбиваме добре яйцата, към които прибавяме затопленото мляко с разтворени в него 90 гр. от захарта и ваниловата есенция. В купичките/тавата, в които ще печем крема карамелизираме останалата захар (или правим карамел в тенджерка и го разпределяме – захарта + 2 с. л. вода слагаме на котлона и без да разбъркваме, чакаме да се получи леко златист цвят). Охлаждаме карамела и използвайки малка цедка разпределяме млечно-яйчената смес в купичките. Печем във фурна на водна баня, за около час на 160 градуса. Охлаждаме на стайна температура и след това съхраняваме в хладилник.

Leave a Reply